Art de la table…🍥 Ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι…👌

   Τι μας έχω σήμερα, τι μας έχω …

  Αrt de la table, η τέχνη του τραπεζιού, κοινώς πώς στρώνουμε σωστά και -προπάντων- λειτουργικά ένα τραπέζι. (Καθότι εγώ αρέζομαι πολύ με τέτοιες γκλαμουριές ενίοτε… Και καθότι αρέζομαι πολύ με την ομορφιά και τη φινέτσα πάντοτε!!!)

   Λοιπόν, έχουμε και λέμε :

le-setting-de-table

 

Breakfast = πρωινό

Lunch = Μεσημεριανό

Dinner = Δείπνο

European = Eυρωπαϊκό

Formal = Eπίσημο

Banquet or Brunch =  Μπραντς (μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού)


Μπόλικα τα είδη των γευμάτων στη φωτό, ας επικεντρωθούμε, ωστόσο, στο επίσημο γεύμα , το ευρωπαϊκό…

0766609b-1f93-46ed-8f56-3ea0db35ef39

 

Dessert Fork & Spoon = Πιρούνι & Κουτάλι Επιδορπίου

Water Glass = Ποτήρι Νερού

Wine Glass = Ποτήρι Κρασιού

Soup Spoon = Κουτάλι Σούπας

Dinner Knife = Μαχαίρι Δείπνου

Dinner Fork = Πιρούνι Δείπνου

Salad Fork = Πιρούνι Σαλάτας

Bread Plate = Πιάτο Ψωμιού


( Τις παρακάτω πληροφορίες τις έκανα «αντιπατάρα»  από το http://www.vita.gr/legacy/article/4547/art-de-la-table-h-texnh-ths-kalhs-zwhs/  … χιχιχι)

Σύμφωνα με την παράδοση, τα σκεύη (πιάτα διάφορων μεγεθών, πιατέλες, σαλατιέρες) που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να ανήκουν στο ίδιο σερβίτσιο. Βέβαια, οι μυημένοι στην art de la table ξέρετε ότι μπορείτε να τολμήσετε να συνδυάσετε διαφορετικά κομμάτια, σύμφωνα με την τάση mix and match (ανακατέψτε και ταιριάξτε). 

fleur3

• Κανένα κομμάτι τους, πάντως, δεν πρέπει να είναι χτυπημένο.

• Τοποθετήστε στο τραπέζι από ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για τον κάθε καλεσμένο και πάνω σε αυτό βάλτε το πιάτο για τα ορεκτικά και το μπολ της σούπας (αν το γεύμα περιλαμβάνει σούπα). Το πιάτο της σαλάτας τοποθετείται μπροστά από το πιρούνι.

Δεξιά από κάθε πιάτο τοποθετήστε τα μαχαίρια με την κόψη τους προς το πιάτο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και τρία). Δεξιά του μαχαιριού βάλτε το κουτάλι. Αριστερά από κάθε πιάτο μπαίνει το πιρούνι, και αν χρειάζεται και δεύτερο και τρίτο.

christmas-table-decoration-ideas5• Τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το σετ που θα χρησιμοποιηθεί τελευταίο τοποθετείται πιο κοντά στο πιάτο.

Στο χώρο μπροστά από το πιάτο και οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο, θα τοποθετήσετε ένα μικρό κουτάλι και ένα πιρούνι για το επιδόρπιο. Το πιρούνι θα κοιτάζει προς τα δεξιά και το κουτάλι προς τα αριστερά.
• Τα εργαλεία για τα θαλασσινά (π.χ. στρείδια, καραβίδες) τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά από τα μαχαίρια.

villeroy

Τα ποτήρια του νερού και του κρασιού τοποθετούνται μπροστά από το κουτάλι και το μαχαίρι. Πρώτο τοποθετείτε το ποτήρι του νερού και στη συνέχεια αυτό του κρασιού. Επιλέξτε διαφορετικού φάρδους ποτήρια για το κόκκινο και το λευκό κρασί και φροντίστε να είναι κολονάτα. Στο πιο στενό ποτήρι σερβίρεται το λευκό κρασί και στο πιο φαρδύ το κόκκινο.

Δίπλα ή μέσα στο πιάτο τοποθετείται η υφασμάτινη πετσέτα, διπλωμένη σε τετράγωνο ή τριγωνικό σχήμα ή, αν τα καταφέρνετε, σε σχήμα βεντάλιας. Αποφύγετε τις χαρτοπετσέτες.

Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον σε δύο ή και τρία σημεία, αν το τραπέζι είναι μεγάλο, αλάτι και πιπέρι, καθώς και λάδι και ξίδι. Τα υπόλοιπα σκεύη του γεύματος που θα χρειαστούν (πιατέλες, σαλατιέρες, μπολ, ψωμιέρες κλπ.) θα πρέπει να τα φέρετε αφού καθίσουν οι καλεσμένοι σας και αρχίσετε να σερβίρετε. 

307-539689_437070646332793_1727179065_n

   [Ωσάν κεφάτη νεράιδα, είμαι και παιχνιδιάρα, οπότε διάνθισα το κείμενο με art de la table, πέρα από το ύφος το επίσημο,  που με φτιάξανε και με απογειώσανε!

   Ας παίρνουμε ιδέες για να φτιάχνουμε και να απογειώνουμε την καθημερινότητά μας παντοιοτρόπως…!]

Αυτά ελάλησε η MerryFairy... Εσείς τι έχετε να πείτε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων.