Η επιτομή του διαλογισμού 😑 σύμφωνα με τον Osho

“Μην κάνετε τίποτα -ούτε να επαναλαμβάνετε κάποιο μάντρα, ούτε να επαναλαμβάνετε το όνομα του θεού-  απλά παρατηρείτε ο,τιδήποτε κάνει ο νους.

Μην τον ενοχλείτε, μην τον αποτρέπετε, μην τον καταστέλλετε.

Μην κάνετε τίποτα εντελώς από την πλευρά σας.

Εσείς απλά να είστε ένας παρατηρητής, και το θαύμα της παρατήρησης είναι ο διαλογισμός.

Καθώς παρατηρείτε,  ο νους σιγά-σιγά αδειάζει από σκέψεις.

Αλλά εσείς δεν κοιμάστε, εσείς βρίσκεστε περισσότερο σε επαγρύπνηση, γίνεστε πιο συνειδητοί.”

OSHO

***

Πρόσφατα μια φίλη με ρωτούσε αν κάνω διαλογισμό και πώς τον κάνω. Η ίδια προσπάθησε πολλές φορές και δεν μπόρεσε ποτέ να σταματήσει το νου της από το ιλιγγιωδώς ασυνάρτητο τρέξιμό του. Κατέληξε να κατηγορεί τον εαυτό της για αδυναμία αυτοπειθαρχίας και να έχει -εννοείται!- χειρότερα αποτελέσματα από τον να μην εφαρμόζει το διαλογισμό διόλου.

Νομίζουμε πως διαλογισμός είναι να πατήσουμε pause στον ανήσυχο νου μας και πως τούτο θα γίνει μια και έξω! Πλανώμεθα πλάνην οικτρά και άδικα απογοητευόμαστε!

Ας αποδεχτούμε για αρχή πως ο νους μας σταματημό εύκολο δεν έχει.  Όσο παλεύουμε με αυτήν την απλή αποδοχή και διαπίστωση, τόσο ταλαιπωρούμαστε. Το μυστικό είναι να γινόμαστε απλοί παρατηρητές του νου μας και των διαδρομών του χωρίς αντίσταση και -κυρίως- χωρίς στάλα κριτικής.  Γεγονός που  μας τοποθετεί θέλοντας και μη στο ΤΩΡΑ.

“Τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι παρών, είσαι παρών”, ισχυρίζεται ο Eckhart Tolle στο βιβλίο του “Η Δύναμη Του Τώρα”.

Το Τώρα  είναι ένας πανίσχυρος αντίπαλος του Νου. Σε τούτο δα το δευτερόλεπτο του Τώρα ο νους δεν έχει περιθώρια να ξεφύγει προς το παρελθόν και να οικτίρει, να ενοχοποιήσει, να κριτικάρει. Ούτε να καλπάσει προς το μέλλον και να φοβηθεί, να απογοητευτεί, να αγχωθεί. Έτσι απαλλασσόμαστε από τον “ψυχολογικό χρόνο” (Tolle) και, κατά συνέπεια, δίνουμε ένα γερό χαστούκι στο νου, ο οποίος, τι άλλο πια να κάμει, αναγκάζεται να ησυχάσει. Και ησυχάζουμε και μεις και μπορούμε να παραδοθούμε και να αφεθούμε.

“Meditation is a surrender…It is a let-go.” “O διαλογισμός είναι παράδοση…Είναι ένα άφημα.” OSHO

Το πρώτο και καλύτερο που οφείλουμε  να κάνουμε,  λοιπόν, είναι να μπούμε  γαλήνια στο ρόλο του παρατηρητή του νου μας… Τούτη  είναι η αρχή του παντός κατά το διαλογισμό. Και αυτό  καθαυτό το θαύμα και  η ουσία του!

………………………………………………………………………………………………

Osho (Bhagwan Shree Rajneesh) ( 1931-1990 , Ινδός γκουρού)
Όσσο (Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς)

Ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος που κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τσάντρα Μοχάν Ζαΐν (Chandra Mohan Jain) αλλά έγινε γνωστός με το όνομα Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς (Bhagwan Shree Rajneesh), το οποίο άλλαξε σε Όσσο (Osho) το 1989.

Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Jabalpur.

Το 1974 ίδρυσε το Άσραμ (ησυχαστήριο)  του στην Poona της Ινδίας, το οποίο  εξελίχθηκε σε σημείο συνάντησης για χιλιάδες αναζητητές που θέλουν να βιώσουν την εμπειρία του διαλογισμού και της εσωτερικής μεταμόρφωσης.

Το 1981 εγκαταστάθηκε στο Όρεγκον των ΗΠΑ όπου οι οπαδοί του ίδρυσαν  μια πρωτότυπη αγροκοινότητα   με το όνομα Rajneeshpuram . Λόγω διαφόρων οικονομικών ατασθαλιών  και υπερβολών τόσο των αρχηγών της κοινότητας, όσο και πολλών οπαδών του, το 1985  τελικά απελάθηκε.

Στις  διδασκαλίες του επισημαίνει τη σημασία  που κατέχουν ο  διαλογισμός, η συνειδητότητα, η αγάπη, ο εορτασμός, η τόλμη, η δημιουργικότητα και το χιούμορ στη ζωή μας. Ποιότητες οι οποίες έχουν κατασταλεί από την προσκόλληση των ανθρώπων σε στατικά προσωπικά, θρησκευτικά και κοινωνιολογικά “πιστεύω”.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους δέκα ανθρώπους -που μαζί με τον Γκάντι, τον Νεχρού και τον Βούδα- έχουν αλλάξει το πεπρωμένο της Ινδίας.

Δεν έγραψε βιβλία, αλλά μετά το θάνατό του οι μαθητές του εξέδωσαν περισσότερο από 600 βιβλία, μεταφρασμένα σε παραπάνω από 40 γλώσσες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από τις ομιλίες του.

……………………………………………………………………………………..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διαλογισμούς του Osho:

http://www.osho.com/el/meditate

Αυτά ελάλησε η MerryFairy... Εσείς τι έχετε να πείτε;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.